Youtube logo
Menu

Vad är ELA teknik?

ELA är en förkortning för elektroakustik, vilket är en internationell standard som antagits för 100 V anläggningar som på svenska kallas PA teknik.

Hur fungerar en 100V anläggning egentlig ?
Konventionella högtalare har normalt en impedans på 4-8 W och använder högtalarkabel av varierande kvalitet från 0,75-6mm².

Genom att applicera 100 V till den allmänna tekniken transformeras högtalarsignal från förstärkaren upp, så att man erhåller en signal som har en hög spänning och en liten ström. Nu är det möjligt att transportera högtalarsignaler över långa avstånd - nästan ingen förlust i trådarna. Detta system kräver förstås att man har en liknande, men motsatt, transformator i högtalaren så att signalen som slutar i enheten är rätt. I många 100V högtalarlådor är möjligt att reglera den effekt du vill applicera på enheten så att du kan spela med olika styrkor (25/50/75/100%) i högtalarna, men med samma inställningar förstärkare. Systemet har också den fördelen att varje gång du behöver ansluta en ny högtalare, görs detta bara parallellt ovanför den befintliga anläggningen. Du behöver inte tänka på serie och parallellkoppling av enheter. Du behöver bara komma ihåg att inte överskrida den maximala effekt som kan levereras av förstärkaren.

NYA PRODUKTER

ERBJUDANDE

KONTAKT

Fråga Monacor?

Har du frågor, ris eller ros, så kontakta oss på 0435 - 563 30, eller skicka ett meddelande.