Omkirng hälften av våra produkter omfattas av två nya EU-direktiv - WEEE och RoHS - som trädde i kraft respektive 1 / 4-06 och 1 / 7-06.
ROHS-direktivet
Detta direktiv (Restriction of Hazardous Substances) fastställs gemensamma EU-regler om innehållet av bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och bromerade flamskyddsmedlen PBB och PBDE i elektriska och elektroniska produkter. Målet är att minska användningen av giftiga ämnen. Direktivet har lett till en omfattande process i vår inköpsavdelning för att säkerställa att alla relevanta produkter för att möta de nya kraven. De nya, ofta dyrare råvaror, som ersatte befintliga delar, i vissa fall har smittat av sig på våra priser. Det är ett mått på hela Monacor International gruppen att följa de nya riktlinjerna - och därmed inte importera produkter som inte är RoHS-kompatibla, efter måldatum.
Läs RoHS tillkännagivande här.
WEEE-direktivet
Detta direktiv (Waste Electrical and Electronic Equipment) innebär att det är vi som en distributör som ansvarar för hanteringen av WEEE i sverige. Syftet är att säkerställa miljövänlig återvinning / bortskaffande av elektronik. Konsumenten kommer inte att märka någon skillnad när elektrisk skrotas fortfarande bara lämnas in till den lokala återvinningsstation. Vi är registrerade hos elkretsen (http://www.el-kretsen.se/) som ansvarar för den praktiska förvaltningen och administrationen av systemet. Samtidigt tar de ut en lagstadgad miljöavgift för alla relevanta produkter. Denna avgift kommer vi att debitera som en separat linje på våra fakturor. Ytterligare information kan hittas på http://www.weee-forum.org/
Information om Elretur
Elektrisk och elektronisk utrustning och batterier innehåller material, komponenter och ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa och miljön om avfallet inte hanteras på rätt sätt.
Elektrisk och elektronisk utrustning och batterier är märkta med en överkryssad soptunna.
Det symboliserar att elektrisk och elektronisk utrustning och batterier inte bör slängas tillsammans med annat hushållsavfall, utan måste samlas in separat.
Vissa batterier är också märkt med den kemiska beteckningen Pb (bly). Detta är ett särskilt skadligt ämne, och det är därför särskilt viktigt att dessa batterier samlas.
Det är viktigt att du lämnar in dina använda batterier i en för ändamålet avsedd facilitet. På så sätt hjälper ni till att se till att batterierna återvinns i enlighet med lagen och skadar inte miljön.
Alla kommuner har etablerat uppsamlingsställen där elektrisk och elektronisk utrustning och batterier kan levereras kostnadsfritt på återvinning och andra insamlingsplatser eller hämtas hushållen.
Mer information kan erhållas från de lokala myndigheterna.
Har du frågor, ris eller ros, så kontakta oss på 0435 - 563 30, eller skicka ett meddelande.